سود پرک چیست؟
نام تجاری آن: کاستیک سودا
سود پرک، جامد، بلورین و سفید و شفاف است و بویی هم ندارد. همچنین غیر فرار بوده و خاصیت خورندگی دارد و در نتیجه به آسانی رطوبت هوا را جذب خودش می کند پس در نتیجه رعایت اصول حمل و نقل و استفاده از کیسه های مناسب لمینت دار برای این ماده شیمیایی ضروری است.
همچنین سود پرک حلال بوده خصوصا در آب، الکل، گلیسیرین و متینول و هنگامی که با آب حل شود گرمای بالایی را تولید می کند.
نقطه ذوب سود پرک بالاست، اما در عین حال حل شوندگی آن در آب بسیار است و به رنگی روشن در آب در می آید. زمانی که این ماده در آب حل شود، محلولی به دست می آید که PH زیادی دارد و لغزندگی آن هم بالاست و در کل خورندگی این ماده بالاتر می رود.
کاربرد های سود پرک در صنایع مختلف
اصیل ترین و با قدمت ترین کاربرد صنعتی سود پرک مربوط می شود به صنایع کاغذ سازی که باعث شفافی و سفیدی دوچندان کاغذ ها می شود و همچنین برای کاهش هزینه ها هم به صرفه تر است.
سود پرک در صنایع پتروشیمی هم کارایی قابل توجهی دارد و هنگام حفاری چاه های نفت برای سولفور زدایی مورد استفاده قرار می گیرد.
کارایی سود پرک به موارد بالا محدود نمی شود و در صنایع خوراکی هم استفاده می شود و در تولید محصولات لبنی و نوشابه ها کاربرد دارد. در ضمن برای شستشوی سبزیجات و میوه ها هم مورد استفاده قرار می گیرد.
کارایی های سود پرک برای نظافت خانگی هم بسیار مورد توجه واقع شده و حتی در قالیشویی ها برای کیفیت بیشتر به جای شامپو و پودر فرش از سود پرک استفاده می کنند. همچنین جالب است بدانید که چربی زدایی سودپرک به قدری بالاست که در صابون ها از آن استفاده گسترده ای می شود.
در آزمایشگاه های شیمی، سود پرک یکی از مواد اساسی و مهم شناخته می شود که کارایی های بالایی دارد. برخی از کارایی های سودپرک در آزمایشگاه ها از این قرار است: تست شناسایی فلزات، تولید و پردازش واکنش های شیمیایی، شمارش تعداد کاتیون ها.
اما کاربرد سودپرک بیشتر از موارد بالاست که به بقیه آنها به طور خلاصه اشاره می کنیم؛
صنایع تولید سرامیک، تولید الکل، تصفیه روغن، چرم سازی و دباغی، داروسازی، پخت مربا و تلخی گیری زیتون، شستشوی مخازن و ماشین آلات، صنایع نساجی و چرم، صنایع رنگ رزی، صنایع ابریشم مصنوعی، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی و … .
روش نگهداری سود پرک چیست؟
برای نگهداری اصولی از سودپرک ها باید آنها را جدای از هر ماده شیمیایی دیگری خصوصا مواد منفجره، فلزات، اسید ها، پراکسید های آلی و … قرار دهید.
معمولا سدیم هیدروکسید ها را در ظرف هایی استوانه ای که فولادی اند ذخیره می کنند ولی بهتر است از مخازنی که جنس رزین های مصنوعی مقاوم به ترکیبات قلیایی دارند استفاده کنید. در ضمن حتما برای جلوگیری از خوردگی ظرف ها و جذب رطوبت، سعی کنید محل نگهداری خشکی را انتخاب کنید.
از موارد ضروری دیگری که برای نگهداری سودپرک لازم به ذکر است، عایق بودن محیط و برخورداری از سیستم گرمایشی و تهویه مناسب است و اینکه باید در آن محوطه مقدار زیادی آب در دسترس باشد تا در صورت ریخته شدن احتمالی سدیم هیدروکسید، بتوان خطرات آنرا خنثی نمود.
دما را به خوبی کنترل کنید:
دمای نگهداری سود پرک باید پایین تر از 40 درجه سانتی گراد باشد. توجه داشته باشید که سود مایع این ماده در دمای پایین افزایش پیدا می کند و در نتیجه می تواند باعث مشکلاتی در فرآیند حمل و نقل و پمپاژ این ماده شود. در ضمن در آب و هوای سرد باید خطوط انتقالی این ماده به خوبی گرم شود تا از خطر انسداد جلوگیری شود که می توانید این کار را با جریان بخار 103 kPa و یا گرمای الکتریکی انجام دهید.
بنابراین سعی کنید دائما دمای محیط نگهداری سود پرک را کنترل کنید و اجازه ندهید پایین تر از 29 و بالاتر از 38 برود که بین این 2عدد دمایی مطلوب خواهد بود.
همچنین برای راحتی کارتان توصیه می کنیم از ترموکوپل استفاده کنید که هنگام اختلالات دمای هوا به شما هشدار می دهد.
خطرات انسانی سود پرک چیست؟
درست است که کارایی سود پرک بسیار بالاست ولی در صورت تماس فیزیکی با پوست انسان و یا تماس با چشم یا استنشاق میزان بالایی از آن می تواند خطرات و مشکلات جدی ای برای افراد به وجود بیاورد همچون سوختگی های جدی و نابینایی و … . بنابراین سعی کنید هنگام استفاده از این ماده تمام اصول را رعایت کنید همچون استفاده از ماسک، دستکش، لباس مناسب و … تا از خطرات جدی آن در امان باشید.
برای خرید و استعلام قیمت مواد شیمیایی اینجا کلیک کنید.