آب مقطر چیست؟ آب مقطر نوعی آب است است که طی یک فرآیند خاص تمام ناخالصی های خود را از دست می دهد. این نوع آب با کمک دستگاه‌های خاصی جوشانده و تقطیر می‌شود و در آخر آب بدون گاز و ذرات معلق به دست می آید. میزان ناخالصی آب مقطر با توجه به فرایند طی شده مشخص می شود که می تواند تا حدود ۹۵ درصد هم خالص شود. آب مقطر  95 درصدی هیچ املاح معدنی در آن وجود ندارد و برای مصارف گوناگونی بسیار کاربرد دارد. خیلی ها به اشتباه آب مقطر را آب شهری تصفیه شده تصور می‌کنند. اما این نوع آب با آب شهری تصفیه شده کاملاً متفاوت است آب تصفیه شده آبی است که از آلودگی ها و املاح خطرناک جداسازی شده است. در حالی که هنوز املاحی همچون کلسیم و منیزیم درون آن وجود دارد.

حال برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد آب مقطر و فواید و کاربرد آن در ادامه همراه ما باشید.

آب مقطر چیست؟

آب مقطر بر اثر حرارت تبخیر می شود و مجدداً تقطیر شده و درون یک ظرفی قرار می گیرد. در واقع این نوع آب مقطر فرایند همان آب باران را طی می کند. البته آب باران به خاطر بارش آلودگی های موجود در محیط هوا را به خود جذب می کند. اما روش تصفیه آب مقطر هبری از آلودگی هوا نیست. در این روش هنگام بخار شدن آب تمام سموم و باکتری ها، مواد شیمیایی و مواد اضافی از آن جدا و آب خالص تبخیر می‌شود. سپس این بخار آب دوباره به حالت مایع در می آید و در یک ظرفی جمع می شود. به همین خاطر به آب مقطر آب خالص نیز گفته می شود.

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع کربن اکتیو

انواع کاربرد آب مقطر؛ خلوص با ارزش این آب

در کنار این به موضوع کاربرد آب مقطر چیست خوب است با انواع کاربرد آن نیز آشنا شوید تا درک بهتری نسبت به این نوع آب داشته باشید. آب مقطر هیچ محلولی در خود ندارد؛ این ویژگی برای صنعت های مختلف بخصوص پزشکی بسیار اهمیت دارد. همچنین برای محدود کردن مواد شیمیایی و شستشوی ظروف آزمایشگاهی بسیار استفاده می شود. در ادامه به مهم ترین کاربردهای این آب می پردازیم:

1.کاربرد آب مقطر در صنعت پزشکی

کاربرد آب مقطر در صنعت پزشکی

یکی از مهم ترین کاربردهای آب مقطر در صنعت پزشکی، استفاده از آن در تزریقات است. این آب به خوبی می تواند داروهای تزریقی را حل کند. همچنین برای شستشوی ظروف آزمایشگاهی بسیار مفید است. یکی دیگر از کاربردهای این آب در صنعت پزشکی استفاده از آن در دستگاه دیالیز است. کسانی که دچار نارسایی کلیوی هستند با کمک آب مقطر فرایند دیالیز را انجام می دهند که این راهکار به خوبی ناخالصی ها را از بدن دفع می کند.

2. کاربرد آب مقطر مصارف خانگی

همانطور که می دانید آب مقطر چیست می توانید به این نتیجه برسید که این نوع آب چه کاربردهایی در خانه می تواند داشته باشد. از این آب می‌توان در دستور پخت انواع غذاها استفاده کرد؛ به خصوص هنگام پخت انواع سوپ ها که به طعم بهتر این نوع غذا بسیار کمک می کند. همچنین پخت نان و شیرینی با استفاده از آب مقطر موجب افزایش کیفیت پخت خواهد شد.

خوب است بدانید شستشوی مو با کمک آب مقطر باعث خوش حالت شدن موها می شو.د همچنین آب مقطر برای تمیز کردن وسایل خانه بسیار موثر است.

بیشتر بخوانید: انواع کود شیمیایی یا همان تغذیه گیاهان

3. کاربرد آب مقطر در صنعت

کاربرد آب مقطر در صنعت

کاربرد آب مقطر در صنعت بسیار گسترده است. از این آب برای شستشو آبکاری فلزات، رادیاتور انواع خودروهای سبک و سنگین، دستگاه اتوکلاو، بخور سرد و گرم، آب اسید، خنک سازی قالب های صنعتی و … استفاده می کنند. همچنین یکی از کاربردهای بسیار مفید این آب خنک سازی دستگاه لیزر موهای زائد است. درون این دستگاه قطعه ای به نام چیلر وجود دارد که این قطعه با کمک آب مقطر دستگاه لیزر را خنک می کنند. آب مقطر برای رادیاتور ماشین های بسیار حساس و کارامد هم بسیار مفید عمل کرده است و در گردش آب درون موتور بسیار تاثیرگذار بوده است.

نوشیدن آب مقطر ضرر دارد؟

یکی از سوالات رایج در مورد این نوع آب امکان نوشیدن آن است. از آنجا که این نوع آب از هر گونه مواد معدنی، یون ها و گازها پاک شده است، نوشیدن آن به صورت مداوم اصلا توصیه نمی شود. البته برخی افراد مجبور به مصرف آب مقطر هستند. اما ضررهایی هم به دنبال دارد. در ادامه به فواید و معایت نوشیدن آب مقطر می پردازیم:

مزایای نوشیدن آب مقطر؛ نبودن هیچ گونه باکتری

مزایای آب مقطر

  • فرایند بدست آمدن آب مقطر باعث از بین رفتن تمام باکتری های موجود در آب می شود. به همین دلیل، مصرب این نوع آب به برخی بیماران به مقدار مشخص توصیه می شود.
  • بیشتر بیماران دچار به مشکلات کلیوی نمی توانند آب شهری را میل کنند و املاح و رسوبات درون آب برایشان مشکل ساز است. مصرف این نوع آب می تواند در درمان بیماریشان تا حدودی کمک کننده باشد.
  • همچنین مصرب آب مقطر در شفاف سازی پوست بسیار تاثیرگذار است و باعث سرحال شدن پوست می شود.
  • مصرف این نوع در یک دوره مشخص باعث پاکسازی بدن می شود.

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع کربن اکتیو

خطرات نوشیدن آب مقطر؛ نرساندن املاح مفید به بدن

هیچ گاه آب تصفیه شده شهری نمی تواند جایگزین آب مقطر شود. کلسیم و منیزیم موجود در آب تصفیه شده برای بدن بسیار ضروری است و به افزایس استحکام  استخوان و عملکرد بهتر قلب و دستگاه گوارش کمک می کند. همچنین احتمال پایین آمدن ph خون با مصرف آب مقطر به دلیل کمبود مواد معدنی بسیار بالاست.

در صورتی که برای آشامیدن آب تصفیه شده پیدا نکردید، هرگز آب معدنی را جایگزین آب مقطر نکنید. خطراتی که آب مقطر برای سلامتی بدن به دنبال دارد، بسیار جبران ناپذیر است.

نتیجه گیری

مطمئنا متوجه شدید، آب مقطر چیست و در چه زمینه هایی کاربرد دارد. شرکت های مختلفی در زمینه ارائه آب مقطر فعالیت می کنند که در بازار می توان این نوع آب را مانند آب معدنی های تک نفره برای استفاده شخصی تهیه نمود. اما ممکن است هزینه آب مقطر ارائه شده متفاوت باشد که عوامل مختلفی مانند مراحل تصفیه، درصد خلوص و زمان طی شده روی آن تاثیرگذار است. همچنین می تواند با چشیدن آن آب مقطر را به راحتی تشخیص داد که طعم آن نسبت به آب شهری و معدنی کاملا متفاوت است.